menu >

Opis kierunku

3-letnie studia licencjackie

Na kierunku dietetyka studenci zdobywają zaawansowaną wiedzę i umiejętności z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, technologii przygotowywania potraw dietetycznych oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych. Kierunek przygotowuje m.in. do: kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania, oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia, planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności oraz prowadzenia edukacji żywieniowej. Celem kształcenia jest przygotowanie absolwenta do samodzielnego wykonywania zawodu dietetyka. Absolwenci Uczelni znajdą zatrudnienie w: poradniach dietetycznych, szpitalach, sanatoriach, SPA, restauracjach dietetycznych, firmach cateringowych, firmach produkujących zdrową żywność, inspekcjach sanitarnych, żłobkach, przedszkolach oraz domach pomocy społecznej.

Po II roku nauki studenci wybierają jedną ze specjalizacji:

  • poradnictwo dietetyczne z elementami psychodietetyki,
  • dietetyka w sporcie i wspomaganie suplementacyjne.

Program studiów przewiduje 700 godzin praktyk zawodowych w ośrodkach prowadzących żywienie dietetyczne, żywienie zbiorowe oraz zakładach przemysłu spożywczego.

SPECJALIZACJE NA KIERUNKU DIETETYKA:

Dietetyka w sporcie

Współcześnie coraz więcej ludzi zaczyna sobie zdawać sprawę ze znaczenia uprawiania ćwiczeń fizycznych i sportów różnego rodzaju, zarówno towarzysko, amatorsko jak również zawodniczo i wyczynowo. Społeczeństwa coraz lepiej rozumieją, iż aby żyć długo i w dobrym zdrowiu należy zapewnić sobie i swoim bliskim jak najlepsze warunki życia. Związane to jest w dużej mierze z odpowiednią dietą wspomagającą organizm, poddany dużemu wysiłkowi. Konieczne jest więc suplementowanie poprzez podawanie stosownych dawek odpowiednio dobranych witamin, mikroelementów, płynów itp.
Taka rola jest przewidziana dla fachowego, nowocześnie wykształconego dietetyka, który pomoże prowadzić od strony żywieniowej trening o różnym stopniu natężenia wysiłku fizycznego.

Poradnictwo dietetyczne

Dzisiejszy świat stawia przed ludźmi wiele wyzwań intelektualnych oraz fizycznych. Naturalna potrzeba ruchu u dzieci i młodzieży została przytłumiona poprzez główną rozrywkę, jaką jest siedzenie przed komputerem. Dzieci i młodzież są obciążone wielogodzinną nauką, często zwłaszcza w okresie zimowym, niepozostawiającą wiele czasu i ochoty na aktywność fizyczną. Dorośli pracują, często przez długie godziny. Nie pozostawia to wiele wolnego czasu na przygotowanie zdrowych, pożywnych posiłków dla całej rodziny a naturalnym „sprzymierzeńcem” staje się przetworzona, konserwowana żywność.
Z tego względu dostępność poradnictwa żywieniowego ma fundamentalne znaczenie dla jakości życia naszego społeczeństwa i zabezpieczaniu przeciwko chorobom cywilizacyjnym , stanowiącym poważne zagrożenie zdrowotne.
Działalność edukacyjna poradnictwa dietetycznego powinna również zmierzać w kierunku kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych oraz podstawowej wiedzy o znaczeniu żywności dla prawidłowego przebiegu wielu funkcji życiowych.

DIETETYKA

    TRYB NIESTACJONARNY
Opłata rekrutacyjna 80 zł
I rok   250 zł
(przez 12 miesięcy) 
II rok   355 zł
(przez 12 miesięcy) 
III rok   360 zł
(przez 9 miesięcy) 
Całkowity koszt studiów   10 500 zł


Wyższa Szkoła Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu
ul. Brzeźnicka 3, 60-133 Poznań tel. 61 655 85 85, fax 61 655 85 70
realizacja: Studio Fabryka, strony internetowe