Dietetyka: studia pierwszego stopniaTrzyletnie studia licencjackie – forma niestacjonarna |
Na kierunku dietetyka studenci zdobywają szczegółową wiedzę i umiejętności z zakresu anatomii i fizjologii człowieka, żywienia człowieka zdrowego i chorego, technologii przygotowywania potraw dietetycznych, profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych oraz psychologii żywienia. Kierunek ten przygotowuje studenta m.in. do: planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności, kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania, oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia, prowadzenia edukacji żywieniowej oraz współpracy z innymi pracownikami ochrony zdrowia. Celem kształcenia jest przygotowanie absolwenta do samodzielnego wykonywania zawodu dietetyka. Absolwenci studiów zaocznych licencjackich na kierunku dietetyka posiadają możliwość zatrudnienia w: poradniach dietetycznych, szpitalach, sanatoriach, uzdrowiskach, restauracjach dietetycznych, firmach cateringowych, firmach produkujących zdrową żywność, inspekcjach sanitarnych, żłobkach, przedszkolach oraz domach pomocy społecznej.
Zajęcia odbywają się hybrydowo tzn. wykłady on-line, ćwiczenia stacjonarnie w uczelni lub laboratoriach/gabinetach i innych miejscach, z którymi współpracujemy!
Po II roku nauki studenci dietetyki wybierają jedną ze specjalności:
- poradnictwo dietetyczne
- żywienie w sporcie i odnowie biologicznej
- Program studiów przewiduje 720 godzin praktyk zawodowych w ośrodkach prowadzących poradnictwo dietetyczne, żywienie zbiorowe oraz zakładach przemysłu spożywczego.
Studia dietetyczne: specjalność
Specjalność dietetyka: Poradnictwo dietetyczne
Absolwent dysponuje pogłębioną wiedzą w zakresie diet alternatywnych, suplementacji diety, żywienia dzieci i młodzieży, osób dorosłych w zależności od aktywności fizycznej, kobiet ciężarnych i karmiących oraz osób starszych.
Absolwent posiada umiejętność udzielania kompetentnych porad dietetycznych oraz planowania żywienia dla pacjentów zdrowych i w różnych jednostkach chorobowych oraz edukowania w zakresie kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych. Specjalność ta ukazuje jak ważna jest rola dietetyka w prewencji i leczeniu chorób cywilizacyjnych oraz w poprawie jakości życia społeczeństwa.
Absolwent posiada możliwość zatrudnienia w gabinetach dietetycznych, szpitalach, poradniach chorób metabolicznych, zakładach żywienia zbiorowego np. restauracjach, przedszkolach, stołówkach szkolnych, stacjach sanitarno-epidemiologicznych oraz sklepach z suplementami diety i zdrową żywnością.
Specjalność dietetyka: Żywienie w sporcie i odnowie biologicznej
Absolwent jest przygotowany do profesjonalnego poradnictwa w zakresie żywienia osób ze zwiększoną aktywnością fizyczną, ponadto dysponuje pogłębioną wiedzą z zakresu fizjologii wysiłku fizycznego i biologicznych uwarunkowań wysiłku fizycznego.
Absolwent jest przygotowany do planowania żywienia i suplementacji w aktywności fizycznej o różnym stopniu natężenia i w poszczególnych dyscyplinach sportowych w celu wzrostu efektywności wysiłku fizycznego i osiągnięć sportowych.
Kończąc studia dietetyczne ze specjalnością żywienie w sporcie i odnowie biologicznej absolwent posiada możliwość zatrudnienia w placówkach sportowych, klubach fitness i siłowniach, salonach SPA, sanatoriach, firmach zajmujących się produkcją żywności lub suplementów diety lub ośrodkach badawczo-rozwojowych.
Zakończenie studiów
Na zakończenie III roku studiów licencjackich odbywa się egzamin dyplomowy składający się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej.
Egzamin teoretyczny obejmuje wiedzę nabytą w ramach realizacji przedmiotów
podstawowych i specjalnościowych (w zależności od wyboru specjalności „poradnictwo żywieniowe” lub „żywienie w sporcie i odnowie biologicznej na V i VI semestrze studiów”), do których student przygotowuje się w ramach seminarium dyplomowego oraz otrzymuje zagadnienia do samodzielnego opracowania (praca własna). Egzamin teoretyczny odbywa się w formie testu przeprowadzanego elektronicznie.
W ramach egzaminu praktycznego studenci są zobowiązani do przygotowania projektu w formie prezentacji multimedialnej w maksymalnie 2-osobowych grupach z puli tematów, opracowanych przez wykładowców na danej specjalności lub tematu wybranego indywidulanie, który musi być zaakceptowany przez wykładowcę, koordynującego projekt. Tematyka projektów jest ściśle powiązana ze specjalnością wybraną przez studenta.
DIETETYKA: STUDIA NIESTACJONARNE | |
---|---|
Opłata rekrutacyjna | 85 zł |
I rok | 419 zł |
II rok | 449 zł |
III rok | 469 zł |
Opłata miesięczna za pierwszy rok studiów dla Cudzoziemców nie posiadających Karty Polaka jest wyższa o 100 zł.